Duikbassin in Emmen?


 

Overgenomen uit het Dagblad van het Noorden

(Gert Meijer)

 

 

 

 

Emmen is medio volgend jaar een voor Europa unieke attractie rijker. Het voormalige haaienbassin van de oude dierentuin wordt omgetoverd tot een duikschool.

Dat bevestigt Marcel Ebelties, voorzitter van de Duikvereniging Emmen & Omstreken. Het bassin wordt omgebouwd tot een volledig aangekleed mega-aquarium, dat voor Europese begrippen enig in zijn soort is. ,,Alleen in Dubai en de Verenigde Staten heb je een paar van zulke duikscholen’’, weet Ebelties.

Het idee voor de duikschool komt mede uit de koker van Emmenaar Ruud Haak, IT-adviseur en doolhovenier. Hij maakte schetsen voor de invulling van de voormalige dierentuin en kwam daarmee in contact met de duikschool. Die was gelijk enthousiast. Ebelties. ,,We zijn naar de gemeente gestapt en hebben verschillende keren rondgewandeld met de projectleider en wethouder Jisse Otter. Van daaruit hebben we het plan verder uitgewerkt.’’

Scheepswrak

Het bassin biedt de duikclub de mogelijkheid om tot zo’n acht meter diep te duiken, in een omgeving die volledig de natuur nabootst. Ebelties: ,,Er komen vissen en kreeften in, veel groen, een oud scheepswrakje en meer van dat moois. De achterwant wordt voorzien van graffiti.’’ Ook worden er verschillende duikplateaus in de vorm van ijzeren geraamtes in aangebracht, zodat de lessen op verschillende dieptes kunnen worden gegeven. Er gaat straks een miljoen liter water in het bassin. Zoet water, waardoor een ombouw van filters en dergelijke nodig is. De vorige bewoners van het bassin, citroenhaaien uit Amerika, zwommen immers in zout water.

Over twee weken denkt de vereniging met de ombouw te kunnen beginnen; volgend jaar mei moeten dan de eerste duikers in de nieuwe omgeving terecht kunnen. De duikvereniging is nog hard op zoek naar sponsors om de kosten te drukken, maar doet ook veel zelf. ,,We hebben onder onze leden veel ondernemers en handige mensen, die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Daarom is onze investering in eerste instantie beperkt tot 20.000 euro.’’ Ook de gemeente betaalt mee, bijvoorbeeld door het water te leveren.

De duikvereniging is nu nog elke zondagavond actief in het verouderde Aquarenabad in Emmen, waar tot maximaal 3.60 meter diepte gedoken kan worden. Maar het bad gaat dicht en het nieuwe zwembad dat Emmen krijgt wordt niet dieper dan twee meter, zegt Ebelties. ,,Dat is voor ons veel te weinig natuurlijk.’’

Nieuwe leden

Duikvereniging E & O verwacht met het nieuwe aquarium als duikschool veel nieuwe leden te kunnen binnenhalen. Dat waren er zo’n tien jaar geleden nog 180, maar is inmiddels teruggelopen naar 65. Marcel Ebelties: ,,Het is een dure sport en het weer laat het niet altijd toe. Er zijn in Nederland weinig plekken waar je echt op diepte kunt oefenen. In Enschede staat een ton van 10 meter diep en 15 meter breed, daar staan elke weekend zestig man in de rij. Dus ja,ik verwacht dat we binnen twee jaar ons ledenaantal weer verdubbeld hebben.’’ Alle organisaties, scholen en verenigingen mogen straks gebruik maken van het aquarium. De vereniging heeft materiaal voor 15 man te huur zodat er veel proefduiken maar ook snorkellessen tegelijk gegeven kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *